Image Alt
  /  ΓΕΝΙΚΑ   /  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

“Τα φύκη στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση και στην τέχνη”

Οι μαθητητές μας και η Βασιλική συμμετείχαν στο 6ο Συμπόσιο Φυκολογίας!

Τίτλος του Συμποσίου “Τα φύκη στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση και στην τέχνη”. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛΦΕ) και αποτέλεσε παράλληλη δράση της έκθεσης “Salty fields/Αλμυρά λιβάδια” στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιήθηκε έκθεση με τίτλο “Salty fields” και πηγή έμπνευσης υπήρξαν τα φύκη, κατά την περίοδο 10 Δεκεμβρίου 2019 έως 29 Μαρτίου 2020.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνιδες Αγγελική Λόη και Δήμητρα Σκανδάλη, που το έργο τους αναπτύσσει μια εικαστική προβληματική για τον κόσμο της θάλασσας.

Το Μουσείο Ηρακλειδών συνεργάστηκε με την Φυκολογική Εταιρεία και απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εκπαιδευτικούς εικαστικών μαθημάτων και φυσικών επιστημών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για συμμετοχή σε «Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο» με θέμα τα φύκη.

Έτσι, η Βασιλική Πιστικού μαζί με τους μαθητές της , μελέτησαν και προσπάθησαν να καταλάβουν τι είναι τα φύκη και ποιος ο ρόλος τους στον πλανήτη μας. Τα παιδιά αφοσιώθηκαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την δημιουργία ατομικών και ομαδικών έργων αντίστοιχα.

Το τμήμα του Δημοτικού, με μαθητές τους Κάγκα Κωνσταντίνο, Κωσταράκη Φίλιππο, Σαριδάκη Έμμι, Σαριδάκη Φένια, Τζανετάκου Μαίρη, Φάφα Μίνο, ζωγράφισε με ακρυλικά σε χαρτί μια ιστορία, όπου τα φύκη έχουν μετατρέψει ένα ναυάγιο σε σπίτι τους και απειλούνται από σκουπίδια που πετάει ο άνθρωπος. Στο τέλος τη λύση δίνουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί. Ο τίτλος είναι “Σώστε τα φύκη !”

Το Εφηβικό τμήμα, με μαθήτριες τις Δάβαρη Ευαγγελία, Κυριακού Αθηνά, Υφαντή Αθανασία, δημιούργησε με την τεχνική του κολάζ ένα ομαδικό έργο με τίτλο “Παράλληλοι κόσμοι”, όπου υπάρχουν δύο κόσμοι: τα φύκη και τα σκουπίδια.

Λόγω της σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε με τον covid-19, το Συμπόσιο ματαιώθηκε, αλλά ευτυχώς δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν να στείλουν τα έργα τους σε ηλεκτρονική μορφή. Ευχαριστούμε τη Δρ Φραγκοπούλου Νίνα, Βιολόγο, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και επιμελήτρια εκθέσεων,τη Φυκολογική Εταιρεία και το Μουσείο Ηρακλειδών για την δράση αυτή, μέσω της τέχνης στην εκπαίδευση τα παιδιά μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν στην βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος!