Image Alt
  /  ΓΕΝΙΚΑ   /  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η μουσική των λέξεων

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τον εορτασμό καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966 με σκοπό με σκοπό να ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Η μουσική των λέξεων, ένα ποίημα που γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, είναι το μήνυμα για το 2021, το οποίο συνοδεύεται από μια αφίσα που φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello .

Λέξεις, χρώματα, νότες, η φύση όλη σε κίνηση, ένας στροβιλισμός που μας παρασέρνει να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να ταξιδέψουμε παρέα με ένα βιβλίο.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,

καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,

ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,

πεταλούδες που στροβιλίζονται ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους,

χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες, φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα

για μια άλλη χώρα και μια ξένη γλώσσα,

οι ιστορίες και τα ποιήματα σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας γίνονται η μουσική του μέλλοντος,

ειρήνη, χαρά και φιλία, μια μελωδία ελπίδας.

Margarita Engle (Η.Π.Α.)

(Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Μπορείτε και εσείς να πάρετε μέρος στις δράσεις του,

https://hfc-worldwide.org/athens/%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba/

Μια ιστορία που αγαπούσε τα βιβλία…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ” ΤΡΙΛΙΖΑ 2019

Πριν δύο χρόνια, όταν ο Covid-19, δεν είχε εισβάλει στην καθημερινότητα μας, οι μαθητές και μαθήτριες του θεατρικού τμήματος της Τρίλιζας προετοιμάζονταν για την καλοκαιρινή τους παράσταση «Μια ιστορία που αγαπούσε τα βιβλία». Ήταν μια διασκευή γνωστών παραμυθιών, μια ιστορία που δεν τελείωνε ποτέ αφού συνέχιζε από βιβλίο σε βιβλίο, με τους ήρωες να μεταμορφώνονται κάθε φορά που γυρνούσε η σελίδα. Στην σκηνή είχε στηθεί ένα τεράστιο βιβλίο, οι ανοιχτές σελίδες του ήταν το σκηνικό της δράσης. Μια από τις ιστορίες που διασκευάσαμε με τα παιδιά, ήταν και το γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Ο αυτοκράτορας και το Αηδόνι». Στην δική μας εκδοχή ο αυτοκράτορας ήταν ένα μικρό κορίτσι, η μητέρα της και οι αξιωματικοί από τον φόβο τους μην πάθει κάτι της απαγόρευαν να βγει από το παλάτι και εκείνη γνώριζε τον κόσμο από τα βιβλία. Μέχρι που στη ζωή της μπήκε το αηδόνι. Η μικρή αυτοκράτειρα, ακολούθησε το τραγούδι του και γνώρισε τον κόσμο Τους στίχους του τραγουδιού του αηδονιού τους γράψαμε με τα παιδιά πάνω στη μελωδία ενός νανουρίσματος:

Αν μπορώ θα σου δώσω φτερά,

να γυρίσεις τη γη σε μια μέρα                                               

Να βρεις την αγάπη που κρυμμένη βαθιά

Στην καρδιά μας χτυπά δυνατά.

Αν μπορώ θα σου δώσω φτερά

Να πετάξεις ψηλά στον αέρα

Την λύπη να ξεχάσεις πια

Να σε δω να γελάς κάθε μέρα.

«Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά», Κλείνουμε την σημερινή ημέρα με μια ευχή, όλα τα παιδιά να μπορούν να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο και μέσα από τις σελίδες του να ταξιδέψουν, και γρήγορα να γνωρίσουν τον κόσμο από κοντά!