Image Alt
  /  ART CAMPS   /  Summer Art Camp 2020

Summer Art Camp 2020

Φέτος το καλοκαίρι, στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Τρίλιζα, διοργανώσαμε για τρίτη χρονιά το αγαπημένο μας Art Camp, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο τέχνη, δημιουργικό παιχνίδι και στιγμές ξεγνοιασιάς για παιδιά 6 έως 11 ετών, με βασική μέριμνα την ασφάλεια και την υγεία τους. Η φετινή χρονιά πέρασε με αρκετές δυσκολίες, ειδικά για τα παιδιά, τα οποία αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από φίλους και δραστηριότητες για μήνες. Αρχικά ήμασταν επιφυλακτικές. Τα κρούσματα covid-19 συνεχίζονταν και δεν ξέραμε αν ήταν ασφαλές για τους μαθητές μας και για εμάς, η Μαρία ήταν ήδη 5 μηνών έγκυος, να γίνει και φέτος το Art Camp. Αφιερώσαμε χρόνο για να σχεδιάσουμε όλα τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής, εικαστικών και θεάτρου ώστε να τηρούνται οι υγειονομικές οδηγίες και οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών, οργανώσαμε κατάλληλα τον χώρο, ατομικά set γραφικής ύλης/υλικών για ζωγραφική και κατασκευές και τελικά ξεκινήσαμε με 10 παιδιά, μια μικρή παρέα, να περάσουμε όμορφα τα καλοκαιρινά πρωινά μας.

Αργω, ενα πλοιο για τολμηρους

Η πρώτη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Με το όνομα Αργοναυτική εκστρατεία αναφερόμαστε στην εκστρατεία του Ιάσονα και του πληρώματος του από την Ιωλκό στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου με σκοπό να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Αλληγορικά εκφράζει τη δεύτερη ιστορική μεγάλη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Η εκστρατεία αυτή πήρε το όνομά της από το πλοίο του Ιάσονα, την Αργώ, η οποία με τη σειρά της ονομάστηκε έτσι λόγω του κατασκευαστή της, Άργου.

Η Αργοναυτική Εκστρατεία λοιπόν ενέπνευσε τα παιδιά και δημιούργησαν έργα ζωγραφικά και τρισδιάστατα με βάση την Αργώ !!

Τα παιδιά έφτιαξαν έργα με μικτή τεχνική, αλλά και χειροποίητες στολές για το θεατρικό παιχνίδι που ακολούθησε!

«Παμε σε άγνωστη γη, μέσα απο άγνωστους δρόμους. Έχουμε φλόγα στην καρδιά και την θρέφουν τα μεγάλα μας όνειρα!» Αργοναύτες, (Εκδόσεις Σίγμα)

Γιατι τα καλοκαίρια είναι για να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε και να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις παρέα με φίλους!

Το Χρυσομαλλο Δερας

Για την δεύτερη εβδομάδα συνεχίσαμε με μυθολογία και θέμα το Χρυσόμαλλο Δέρας. Οι Αργοναύτες φτάνουν επιτέλους στην Κολχίδα με σκοπό να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Θα τα καταφέρουν; Ο μυθικός Ιάσονας, μεγαλωμένος στα δάση του Πηλίου, ήταν ήρωας την Μυκηναϊκής εποχής. Γνωρίσαμε την τέχνη και την αρχιτεκτονική των Μηκυναίων και τα παιδιά έφτιαξαν ένα ψηφιδωτό από χαρτάκια με θέμα το χρυσόμαλλο δέρας, γνώρισαν την μορφολογία των μυκηναϊκών  κάστρων και κατασκεύασαν το δικό τους κάστρο. Μιλήσαμε και για την Γραμμική Β, την γραφή των Μυκηναίων, τα παιδιά με επιτυχία αποκωδικοποίησαν στοιχεία στο κυνήγι θησαυρού και δημιούργησαν μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του ονόματος τους με βάση την Γραμμική Β και τα μυθολογικά πλάσματα που συνάντησαν οι Αργοναύτες στο ταξίδι τους!

Το Βιβλιο της Ζουγκλας

Το Art Summer Camp έφτασε στο τέλος του με το “Βιβλίο της Ζούγκλας” και συγκεκριμένα τις περιπέτειες του Μόγλη. Το Βιβλίο της Ζούγκλας είναι μία συλλογή ιστοριών του βραβευμένου με Νόμπελ Άγγλου συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Ο Μόγλης, ένα αγόρι που μεγάλωσε στην ινδική ζούγκλα με την βοήθεια των ζώων,περνάει μέσα από πολλές περιπέτειες μέχρι να ανακαλύψει την δική του ταυτότητα.

Τα παιδιά εμπνευσμένα από το παραπάνω θέμα εικονογράφησαν ένα βιβλίο με θέμα τον Μόγλη και κατασκεύασαν μια παραδοσιακή ινδική χωμάτινη καλύβα, όπου φαντάστηκαν ότι θα έμενε εκεί ο ήρωας τους.

Απολαύστε τα έργα τους !!