ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους
Μέσα από το θέατρικό εργαστήρι, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και κατανοούν την σημασία της ομάδας. Παράλληλα ανακαλύπτουν νέες πτυχές του εαυτού τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και την δύναμη να πρωτοτυπήσουν με τις ιδέες τους.
Παίζω θέατρο για να γνωρίσω τον εαυτό μου και τους άλλους. Αυτοσχεδιάζω και παρατηρώ, συνθέτω, παίρνω αποφάσεις. Υποδύομαι ένα ρόλο και μαθαίνω να εκφράζομαι, αποκτώντας συνείδηση ότι η σκέψη, το συναίσθημα και η δράση είναι άμεσα συνδεδεμένα, μια ολοκληρωμένη δημιουργική διαδικασία.
Το θεατρικο εργαστήρι βοηθάει τα παιδιά να :
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
4 – 6 ετών
Το παιδί μαθαίνει βασικά εργαλεία της θεατρικής δράσης, όπως εκφραστική κίνηση, ρυθμό, συγκέντρωση και εκφραστικό λόγο μέσα από ευχάριστες ασκήσεις, θεατρικά παιχνίδια.
Η έμφυτη τάση του παιδιού να παίζει ρόλους, η αστείρευτη φαντασία του, αξιοποιούνται στο θεατρικό παιχνίδι, το οποίο βοηθάει το παιδί να αποκτήσει συνείδηση μεταξύ πραγματικού / φανταστικού, να μην φοβάται να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του!
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Επ. Ι
Α΄ - Β΄ Δημοτικού
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του θεάτρου, με σκοπό την ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων, της σωματικής αντίληψης και την δημιουργική διαχείριση της φαντασίας μέσα από κινητικές ασκήσεις, τεχνικές αυτοσχεδιασμού, παντομίμας και θεατρικό παιχνίδι.
Τα παιδιά εξασκούνται στην διατύπωση και έκφραση των συναισθημάτων τους, παρατηρούν, αναλύουν καταστάσεις και υποδύονται διαφορετικούς ρόλους, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και να γνωρίζουν ποικίλα συναισθήματα μέσα από την ασφάλεια της θεατρικής σύμβασης και του παιχνιδιού. Σταδιακά θα δουλέψουμε με ένα παραμύθι το οποίο και θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς από τους μικρούς ηθοποιούς.
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Επ. ΙΙ
Γ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού
Τα παιδιά εξασκούνται στην διατύπωση και έκφραση των συναισθημάτων τους, παρατηρούν, αναλύουν καταστάσεις και υποδύονται διαφορετικούς ρόλους.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας και δημιουργικότητας, όπου οι μαθητές θα μάθουν να εκθέτουν τις ιδέες του και να είναι ανοιχτοί στις ιδέες των άλλων, να κατανοήσουν την ομορφιά και την δύναμη του θεάτρου ως ένα τρόπο προσωπικής και συλλογικής έκφρασης.
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της θεατρικής τέχνης. Σώμα, κίνηση σαν μέσο έκφρασης, χώρος, σκηνικό αντικείμενο. φωνή και θεατρικό κείμενο. Σταδιακά θα κινηθούμε γύρω από την ανάλυση ενός θεατρικού κειμένου και την δραματουργική δομή μιας θεατρικής παράστασης, την οποία θα παρουσιάσουμε στο τέλος της χρονιάς.
ΕΦΗΒΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Α΄- Γ΄ Γυμνασίου
Ένα δημιουργικό εργαστήρι για νέους που θέλουν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και μέσα από θεατρικές τεχνικές έρευνας και δημιουργίας, να αναπτύξουν νέες επικοινωνιακές και εκφραστικές δεξιότητες, απαραίτητα εργαλεία στην θεατρική σκηνή όσο και στη ζωή τους γενικότερα.
Έχοντας ως κύριο εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν ελεύθερα χωρίς το φόβο της αρνητικής κριτικής, ενδιαφέρονται για την διαδικασία και όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα, μαθαίνουν από τα λάθη τους και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους.
Μέσα από μαθήματα αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, ορθοφωνίας, δραματουργικής ανάλυσης και ιστορίας του θεάτρου, στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ικανότητα να αλλάζουν ρόλους και οπτικές γωνίες, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και όχι τυποποιημένες απαντήσεις σε προκαθορισμένα ερωτήματα ή ασκήσεις. Δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση αλλά και εμπιστοσύνη στην ομάδα, και ένα προσωπικό τρόπο έρευνας και κριτικής σκέψης, το οποίο και θα δουλέψουν ενεργά μέσα από την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Ε΄ - ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Ένα τμήμα φυτώριο για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την Κατεύθυνση Θεάτρου – Κινηματογράφου στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα. Τα παιδιά διδάσκονται τεχνικές αυτοσχεδιασμού, θεατρικό παιχνίδι, αγωγή λόγου, δραματική ανάλυση και δημιουργική γραφή.
Στόχος είναι οι μαθητές να αναπτύξουν ένα προσωπικό τρόπο έρευνας και κριτικής σκέψης αλλά και την αυτοπεποίθηση να εκθέτουν τις ιδέες τους σκηνικά ενώπιον της επιτροπής των εξετάσεων.
Η προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις περιλαμβάνει:
- Προετοιμασία Ομάδας στην Θεατρική Έκφραση – Αυτοσχεδιασμό
- Απόδοση Λογοτεχνικού Κειμένου
- Γραπτή Εξέταση: Συγγραφή Σεναρίου/Ιστορίας